De to hundre meterne fra bussen bort til huset kjennes som en evighet. Jeg drar sekken etter meg på den jordete veien. Smerten hadde kommet gradvis, men denne dagen satt den som forstenet i ryggen. Det var åpenbart noe galt, men hva?

Anne Margrethe Frøyland har levd med kreft i mer enn ti år. I Når alt kommer til alt vil hun synliggjøre det å bevege seg i grenselandet mellom syk og frisk. I sin sykdomsperiode har hun vært enslig forsørger til en gutt og fortsatt sitt arbeid med mennesker i livets sluttfase. Dette, og Frøylands usentimentale tilnærming gjør denne boka helt spesiell. Den er gjennomillustrert av fotograf Kirsten Randers-Pehrsons vakre bilder fra forfatterens hverdag.

I sitt forord til boka skriver professor i onkologi Erik Wist blant annet følgende:

Hvordan er det å leve sitt liv blant de som kjemper mot en sykdom med så altfor lange klør? (…) De mennesker jeg møter – dag ut og dag inn – viser en utrolig styrke i den striden de er oppe i. Det å se det, er det som gir meg styrke. (…) Anne Margrethe er en av de sterke. (…) Jeg møtte Anne Margrethe en februardag i 2006. Ti år siden. Hun skulle da i gang med en tøff etterbehandling etter brystkreftoperasjonen. To år senere kom tilbakeslaget. Åtte år er gått siden den gang. Medgang og motgang. Hele tiden den svale, men sterke Anne Margrethe.
Å lese denne boken gjør meg vemodig. Jeg tenker på hvor mange detaljer i en pasients liv vi ikke er i stand til å gripe i systemets halvtimelange konsultasjoner. Men så fint å lese.

Les Anne Margrethe Frøylands blogg på Kreftforeningens side: her!

Tags:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

X