Super barnebok om krigen

Super barnebok om krigen:
DA NORDMENN VAR FLYKTNINGER

 

«Fantastisk bok. Den fyller et tomrom. Teamet bak boka er de første som klarer å gjenskape det så visuelt levende. Man blir kjent med familien og glad i dem. Et viktig bidrag til litteraturen om krigen i nord».

Heidi Stenvoll, konservator, Gjenreisningsmuseet i Hammerfest

 

I dag kommer det flyktninger til Norge fra andre land. Men også nordmenn har vært flyktninger. Det er det denne boka handler om.

Året er 1944. Kari Wulff er 10 år da hun må forlate hjemmet sitt. Sammen med familien sin reiser hun på en strabasiøs og farefull ferd som starter i Hammerfest og ender på en gård på Kløfta utenfor Oslo. Der får familien bo til frigjøringen kommer og de kan dra tilbake.

Bare et kapell står igjen i Karis hjemby. De tyske okkupantene har plyndret og brent ned hele landsdelen.

Etter krigen kommer den store kontrasten til ødeleggelsene. Optimismen ved frigjøringen, og også muntre scener underveis, danner motstykket til det tunge ved tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms.

Boka er beregnet på barn fra 6 års alder, men passer like godt for voksne. Maren Tjelta Thus flotte illustrasjoner utfylles av autentiske bilder og brev.

Dette er en bok for alle generasjoner om krigen. En dramatisk familiehistorie sett fra et barns perspektiv.

 Kari Wulff Cagatay, som boka handler om, er barnevernspedagog og oversetter. Anne Ellingsen er antropolog og forfatter og har skrevet boka.

forfatter mm

Ellingsen, Anne

Anne Ellingsen – f. 1966 er antropolog, forfatter og foredragsholder. Hun har blant annet skrevet bøkene Odd Nansen – arvtageren og Grenseløse opplevelser – Miloud Guiderk og Cosmopolite.