Uttalelser og presse om Karis krig:

Hammerfestingen 22.9.2021

Anbefaling av foredrag om boka: 

«Anne Ellingsen er en dyktig og engasjert forfatter, og hun formidler den dramatiske historien til 10 år gamle Kari med innlevelse og varme. Forfatteren beretter innsiktsfullt om tvangsevakueringa, og får godt fram barnets perspektiv på det å være flyktning i eget land. Foredraget grep publikum og hun hadde kontakt med tilhørerne fra første stund.»  

Sonja-Kristin Granaas, Bibliotekleder, Alta bibliotek 
Fire siders oppslag om Kari Wulff Cagatay i Hjemmet uke 20 (i salg fra 21. mai).

Akers avis 24. mars 2021
Aftenposten historie nr 3/21

Klassekampens bokmagasin 20.2.2021

Intervju med Maren Tjelta Thu og Anne Ellingsen om illustrasjonene i boka på nettstedet til Høyskolen Kristiania:
https://www.kristiania.no/aktuelt/2021/01/illustrerte-barneboken-karis-krig/https://www.kristiania.no/aktuelt/2021/01/illustrerte-barneboken-karis-krig/

Intervju med Anne Ellingsen om boka på nettstedet Utrop.no, som har nyheter, aktualiteter og debatt om det flerkulturelle Norge:
https://www.utrop.no/nyheter/ansikt-i-fokus/239569/

«Resultatet har blitt veldig bra, og illustrasjonene har fått stor oppmerksomhet blant illustratører i bransjen. Jeg bruker allerede boken i undervisningen til inspirasjon for studentene mine.»

Randi Hobøl, leder for design og kommunikasjonsutdanningene ved Fagskolen Kristiania.

Innslag med bokas hovedperson på NRKs søndagsrevyen 31. januar 2021: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/202101/NNFA03013121/avspiller

nrk.no

Randi Rønning Balsvik i Nordlys 20. januar 2021 og Finnmark Dagblad 27. januar 2021

«(…) rikt og flott illustrert av Maren Tjelta Thu og teksten er fyldig og klar, og gir inntrykk av å kunne være formulert av en ti-åring.  Fortellingen er beundringsverdig forankret i virkeligheten ved at de to første og de to siste sidene har sammenstillinger av svart–hvitt-fotografier. Foran er bilder fra Hammerfest og fra personer som er omtalt i fortellingen. Bak er en rekke av de kjente ikoniske fotografiene fra krigen i Norge; tyske soldaters innmarsj på Karl Johan, kongens flukt, evakueringsskøyter, Hammerfest i ruiner, frigjøringsrus og kronprinsesse Märtas og hennes barns hjemkomst (…) Ellingsens bok er en spennende beretning som må appellere til barn fordi den overbeviser som noe som virkelig har hendt samtidig som den har en dåm av eventyr over seg.»

Randi Rønning Balsvik i Nordlys 20. januar 2021

«‹Jeg var 10 år da jeg ble flyktning i eget land. Det var krig i Norge.› Slik begynner Anne Ellingsen sin imponerende bok om Kari Wulff fra Hammerfest. En bok om krig, og om solidaritet. Den skildrer hvordan Karis verden går i knas, og hvordan hun tross katastrofen kommer seg videre med gode hjelpere. En bok barn vil forstå og leve seg inn i. Det er bare å gratulere Anne Ellingsen og illustratør Maren Tjelta Thu. Jeg håper mange barn får lese den eller får oppleve at foreldre leser den for dem og være sammen med dem om denne dramatiske historien. Ved siden av den forbryterske arrestasjonen og deportasjonen av de norske jødene, er krigsforbrytelsen i nord, brenninga og tvangsevakueringen den største katastrofen som rammet Norge under krigen.»  

Per Kristian Olsen, journalist og forfatter av boka Jevnet med jorden. Brenningen av Finnmark og Nord-Troms 1944 (Aschehoug 2019).

«Jeg er glad for å ha denne boken i samlingen og håper andre vil få samme følelse.»

Gunnar Hatlehol, historiker, universitetslektor ved NTNU
Romerikes Blad 21-12-2020
Akers Avis Groruddalen 11.12.2020

Anne Ellingsen hadde foredrag om boka Karis krig for to 4. klasser fra Vadsø barneskole her på biblioteket. Forfatteren var engasjert og fikk god kontakt med tilhørerne. Hun leste høyt fra boka og viste bilder på storskjerm. Barna, som er i 9-10-årsalderen, var veldig interesserte og kom med gode kommentarer underveis. Barna fikk fortelle litt om sin egen historie. Flere av dem hadde opplevd krig og flukt. Andre fortalte om oldeforeldre som opplevde dramatiske ting under krigen her i Norge. Dette foredraget ble en svært positiv opplevelse for elevene, oss på biblioteket og for Folkeakademiet.  

Hilde Melhuus Lorentzen, Vadsø bibliotek

På Senja bibliotek hadde vi stor glede av å ha besøk av Anne Ellingsen og hennes foredrag om boka Karis krig. Boka ble formidlet på en nær og fin måte som passet utmerket til fortellerstemmen i boka, Kari på 10 år. Vi fikk høre om hennes opplevelser under andre verdenskrig da byen hennes ble brent og hun ble flyktning i eget land. Foredraget passer godt til både barn og voksne. Hos oss hadde vi publikum i alle aldre og tilbakemeldingene var veldig gode. Jeg vil absolutt anbefale et besøk av Anne og hennes flotte bok! 

Nina Høgmo, Senja bibliotek 

«ENDELIG er boka vi har ventet i spenning på her! Dette er i utgangspunktet ei barnebok, men er det EI bok vi anbefaler alle familier fra Hammerfest og omegn å ha, til voksne også, så er det nettopp denne boka! Enkelt fortalt, flott illustrert og spennende historie som følger Kari Wulff sin opplevelse av krigen – KARIS KRIG. Tårene trillet hverfall hos oss da vi leste den, er lett gjenkjennelig for alle som har tilhørighet her oppe i Nord. Vi gratulerer med fantastisk bok!»

Tonje Annie Ring, handelshuset G. Hagen i Hammerfest

«Super til bruk i samfunnsfagundervisningen i grunnskolen.»

Mehmet Ilgaz, lektor på Granstangen skole 

«Denne flotte boka med de helt fantastiske illustrasjonene slår også an hos de minste.»

Sondre Bjaberg, pedagogisk leder Årvollskogen barnehage 

«Julegavetips. Denne boken er en barnevennlig fortelling om krigen i Finnmark, nærmere bestemt Kari Wulffs sterke historie i Hammerfest. Fine bilder og illustrasjoner kombinert med korte fortellinger som både opplyser og vekker følelser. Wulffs forteller om hvordan det var å miste sin kjære by og å være flyktning i eget land. Siden jeg flyktet selv fra en nyere krig, kjenner jeg meg litt igjen i denne historien. I Norge blir krigen fjernere og fjernere for folk. Derfor honnør til Anne Ellingsen for å gjøre nedbrenningen og tvangsevakueringen av Finnmark – en historie som ikke må glemmes – så tilgjengelig for barn og unge.»

Sylo Taraku, forfatter og rådgiver i Tankesmien Agenda

«En svært god bok som gir et riktig bilde av en evakueringsopplevelse.»

  Jens Berg-Hansen, Hammerfest historielag

«Fantastisk bok. Den fyller et tomrom. Teamet bak boka er de første som klarer å gjenskape det så visuelt levende. Man blir kjent med familien og glad i dem. Et viktig bidrag til litteraturen om krigen i nord.»

Heidi Stenvold, konservator, Gjenreisningsmuseet i Hammerfest